Tuesday, December 20, 2011

end of DecEmBer 2011

HappIneSs keepS yOu sWeet

Yuuhhuuu dah akhir december, dah nak berakhir tahun 2011. Sisa tahun 2011 tinggal beberape hari je lagi, hari-hari yang akan menjadi hari yang bahagia sepanjang tahun 2011 yang tak berape bahagia. Selalu je rase tahun 2011 ni tahun yg tak best..huhuu..padahal tau je tak baik mengeluh, nnt mcm tak bersyukur plak.hhmmm

Bermula dengan esok, 21st dec (rabu) aku akan bercuti bergembira riang ria dengan keluarga sanak saudara di Bandung!! Dah lame kut tak cuti ramai2 cmni. Pasti la aku akan hargai setiap detik minit jam bile dah lepak ngan keluarga. Minggu depan 28 dec (rabu), aku akan grad (pelantikan dokter gigi)..30 dec aku balik Malaysia, Maka berakhir lah warna-warni hidup aku kat Fakultas Kedokteran Gigi, Universitas Gadjah Mada, Jogjakarta, Indonesia.


P/s; tAk sabar nk balik rumah Kelate!! Rindu!

Thursday, December 8, 2011

i LOVE U MAMA! n i WiLL Always DO..

Selamat Hari Lahir MAMA tercinta,terkasih,tersayang,tercantik,terhebat,terbaik di dunia!! Semoga dipanjangkan umur, dijauhkan dari segala penyakit, diberi kebahagiaan di dunia dan akhirat, dimakbulkan semua doa2, dimurahkan rezeki. I love u now and forever!

Saturday, December 3, 2011

250: early December

Dear December,

Mase berlalu dengan cepat. Hari ni dan sekarang semakin dekat dengan tahun 2012, sisa tinggal beberape hari je lagi. 2011 bukan tahun yang terbaik untuk aku dan keluarga. Bukan tahun untuk aku kenanh lepas ni. Nak cakap tahun 2011 ni tahun kesedihan pun boleh juga. Tapi di sebalik kesedihan, pasti ade banyak kebaikan yang aku dapat. Org slalu ckp "semua yang terjadi pasti ade hikmah di sebaliknya" :)

Aku suke diri aku yang sekarang,
Aku suke badan, kulit, rambut yang aku ade sekarang,
Aku suke otak yang boleh kawal hati aku sekarang,
Aku suke hati aku yang makin dekat dengan NYA sekarang,
Aku suke cara aku jage diri aku sekarang,
Aku suke kehidupan aku yang hanya perlu fikir diri aku sendiri je..

P/s: cousin aku bertunang hari ni selepas melalui beribu rintangan.. I'm so happy for her. Love is in the air!! ;)) xoxo

Tuesday, November 22, 2011

245; NOVEMBER


yay! dah boleh online..
ape tajuk post bulan ni? takde idea..

"witing tresno jalaran soko kulino"
maksudnye..
"cinta itu bisa tumbuh kerna kebiasaan"

tu quote bahasa Jawa. Tadi tgh borak2 dengan Indonesian, ckp2 pasal cintan cintun, klua la pepatah jawa ni. Bagus kn?? sy setuju dengan pepatah di atas sbb sy tak pernah jatuh cinta pada pandangan pertama. Mesti kenal dulu baru jatuh cinta.. mesti berkawan dulu baru jatuh cinta.. ahakssss tapi sekarang rase takut sgt nk jatuh cinta.. trauma spesis ape pun tatau.. takuttttttttt!!! uhhuukk.. :p

ape yg dah jadi dengan bulan November? mcm2 jadi.. salah satu yg paling merisaukan hati adalah smalam 21November 2011 sebab ayahanda masuk hospital untuk operate buang hempedu sebab ade batu karang dalam hempedu. Alhamdulillah semua berjalan lancar n skarang ayahanda dah kat rumah. Sehari hati berdebar2 sbb ni first time parents masuk hospital dan sy takde kat rumahhh.. setiap sejam call mama tanye keadaan ayah. ;)

Bulan November berlalu dengan cepat sgt2, sampai tak sedar ape yg jadi. Tapi ending bulan november tetap bahagia, bahagia dengan diri sendiri dan bahagia dengan keluarga. Tak sabar nk jumpe December!! mmg comfirm december akan jadi bulan paling bahagia sepanjang 2011! Lepas tu kite jumpe 2012 okay.. Harap2 life story akan lebih menarik dan tetap berwarna warni ;)

p/s: Bersyukur dan sentiasa bersyukur..

Monday, October 24, 2011

end of october

Hari ni online lagi kat Parsley, banyak2 tempat makan kat Jogjakarta ni, Parsley adalah tempat favorite aku! Makanan semua sedap! harga pn sedap jg la.. Seminggu sekali boleh la dtg makan kat cni, kl nk makan mmg sini tiap2 hari, kene jadi Dentist dlu ok! ;p

Sebelum ni aku mmg pernah heartbroken yg boleh dikatakan agak critical. Nasib baik ade family n friends yg support aku dr semua sudut! Walaupun aku rase yg aku kena tu dh teruk, tp mesti ade org lain yg kene lagi teruk kn. Ni yg namenye kehidupan.. Kite tak tahu ape yg jadi kat hidup org lain.

Harap2 lepas ni dh takkan jumpe org yg salah. Orang yg spesis PENIPU.. penipu mmg makhluk yang aku paling benci dalam dunia ni. Kalau kanak2 yang tipu, takpe la sbb kanak2 belum kenal dunia.. ni manusia dewasa yg menipu, mmg otak tak berape betul la kan. Dah boleh beza baik dan buruk, tapi tak matang2 jg.. huhuuu..


Kat bawah ni bestfriend aku yg send kat facebook.. bace ni boleh tenang kan hati...





kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah
♥




1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...


6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.


Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..


Thursday, October 20, 2011

middle october



DERMA DARAH

yeehhaaa.. akhirnya impian nk derma darah dah tercapai... dengan ini saya menyatakan bahawa misi n visi tahun 2011 telah tercapai..heheee
Kalau korg nk derma darah, pastikan korg makan 30minit sebelum derma, bukan tgh menstrual, berat badan lebih 50kg, tidur lebih dari 7jam..
Bile dah siap derma, berehat kl korg pening kepale.. kl rase sihat2 je, blh makan n pergi window shopping mcm aku dan didi buat.hahaaa.. Pergi tawaf mall, pastu balik pengsan! ;P



MANUSIA BERUBAH


Ini adalah kenyataan!! Setiap hari lepas subuh 5:15 am WIB or 6:15 am Msia, aku n didi (partner lepak, makan, shopping, keje, jogging) gi jogging atau lebih tepat morning walk setiap hari sejak 6 oktober 2011 !! mmg rase susah sgt nk percaya yg Nurul Wafa berjogging setiap hari.. ahhahahahhaha (gelak kat diri sdiri).. Oleh kerane itu, sy bangga dengan perubahan diri yang positif. Bile dh jog pagi2, mlm pn dahh tak insomnia..letak kepale terus lelap.. 9:00 pm WIB (waktu Indonesia Barat), mata dah ngantuk. Memang terbaik!!!!

Oleh yang demikian, saya ingin berterima kasih kepade DIDI sebab dah teman berjog dan berwalk! dan kepade Aiman sbb die mmg slalu jog smpai sy rase nk tiru die ;)




p/s: setiap hari byk aura positive, so dh tak fikir bende2 yg buat diri stress.. good bye negative! ;D


Friday, October 7, 2011

october !!

my beloved sisters

awesome cousins

Pejam celik pejam celik, dh october.. dh the end of the year.. walaupun October mungkin akan jd bulan yg bahagia, tp September tetap manis! Manis sbb lameeeeeeeeeee berkepit ngan family, berkali2 lepak dgn girlfriends & boyfriends.. Rindu sgt2 kat semua org.. skarang nk update blog pn makin malas, bile rumah plak takde internet lagi la bertambah2 malas. Nak membebel pn takde idea. Tadi bukak facebook, bace ni, so share kat cni okay!!

(link)


Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.




p/s: sekarang org dh start gi Haji kn..teringin sgt2 nk g haji.. (byk2 doa dimurahkan rezeki)

Wednesday, September 21, 2011

Lamenye tak update..



kenape lame sgt2 tak update??

Sebab sy malas.. Sebab sy skrg kat rumah Kota Bharu Kelantan Malaysia!! Sebab banyak bende jadi sepanjang Syawal. Sebab sy sibuk dengan ahli keluarga. Sebab banyak dugaan menimpa diri. Sebab sy bukan kat Jogjakarta Indonesia. Sebab sy asyik berkepit dengan adik2 perempuan sy yang sangat awesome. Sebab sy asyik makan dan tido. Sebab sy jadi nurse sambilan untuk jaga nenek kat rumah sy. Sebab sy taktau ape yang sy nak sekarang. Sebab sy tengah confuse................................

Thursday, August 18, 2011

244: Ramadhan

Sepanjang Berpuasa di rumah ;)

Alhamdulillah, Hidup sangat bahagia sebab dapat puasa kat rumah ;)
Bangun pagi je senyum panjang, memang happy sesangat.
Rasanya Ramadhan kali ni antara Ramadhan yang paling best. Selain sebab setiap hari dpt sahur dan berbuka puasa dengan parents dan sisters, Ramadhan kali ni juga pertama kali dapat berbuka puasa dengan Chepah, Budin, Tik, Aiman, Payau, kawan aiman (Bul) , kawan budin (lupe name). Sepanjang lepas SPM, kiteorg memang tak pernah dapat berbuka puasa same2. Mesti ade je yg tak balik cuti. Bile balik Kelantan, dapat plak buka puasa dengan Nabil dan Sue. Setiap hari pun jadi saat bahagia.

Ape yang aku buat kat rumah setiap hari? hahaaaa.. berlatih jadi suri rumah.. hahahhaa..
Aktiviti yang aku sukee sgt buat kat rumah ni adalah:

- Lepak dengan mama dan ayah serta adik2 perempuan aku yg sgt2 awesome!
- Tiap2 hari, tiap2 petang tak pernah miss pergi pasar Ramadhan. Parents aku memang peminat pasar ramadhan. Ni belum aunty2, uncle2 dan cousins aku balik lagi, kl diorg dh balik Kelantan, memang hampir roboh meja makan sebab berat dengan makanan yang beli kat pasar Ramadhan.
- Solat terawih yang the best dan selesa!! Sekarang ni semua masjid pun dah ade aircond, solat terawih pn jadi menyenangkan!
- Jahit manik kat baju raya. Ni adalah aktiviti tahunan mama, aku dan adik2 girls. Tahun ni lagi best sebab first week puasa semua baju raye yg tempah dah siap. Oleh sebab itu, kite pun berduyun2 gi kedai manik, beli segala warne manik untuk dijahit supaya baju berkelip2. ;D
- Hias rumah sebab dah semangat nak Raya! Opss.. imam solat terawih cakap kite kene hias rumah untuk meraikan Ramadhan. Dah dengar tazkirah pendek tu, terus esoknya aku n camim pergi beli lampu kelip2 or oghe Kelate oyak Lapu Liklak :) Dan seperti biasa, pekerja2 ayah menjadi mangsa untuk gantung lampu2 tu kat luar rumah.
- Masak memasak untuk buke puasa dan sahur. Sukeeeeeeeeeeeee!!
- Hias bilik merah dengan rak buku, sebab aku dah bawak balik buku2 dental.


p/s: Hidup penuh warna-warni !! awesome!! ;)


Wednesday, August 3, 2011

243: Puasa dong!

Ramadhan VS Agustus

Bulan Ramadhan yang indah, bulan yang bakal dipenuhi dengan ketenangan. Met puasa!! Hati senang bangat!! Mudik Msia dong!! hihihii~

Beberapa hari lg udah bisa puasa bareng keluarga, sahur dan solat terawih di rumah. Oohhoooo senangnya!! Ketemu teman2 yang ngangenin, bisa buka bareng teman dekat.. whaaaaaaa bisa makan makanan yang enak2!!

Walaupun tahun 2011 bukan antar tahun yang menyenangkan, tapi kalo udah bisa pulang Malaysia, pasti semua yang jelek bisa jadi indah.


p/s: kok malas ya mau packing.. heheee..

Friday, July 29, 2011

242: people come & go ------




Dalam hidup memang ada yang datang dan pergi. Bayi yg baru lahir, org yg pergi meninggalkan dunia selamanya. Kalau fikir balik, bile kite ke tempat baru, mesti akan kenal dgn org baru, dan bile waktu2 tertentu, org yg kite kenal mase tu akan hilang mcm tu je. Ade jg yg sebelum ni hanya kenal rupe, tp tb2 boleh jadi kawan yang kekal selamanya. Hidup bukan kite yg tetapkan. Kite cume boleh cuba jadi yg terbaik, lalui setiap jalan yang ada. Semua dah ditetapkan oleh-NYA.

Kadang-kadang bile fikir betul2, rase sayang sgt2 bile org yang kite pernah kenal jadi org asing. Rase serba salah, perlu ke hantar msg untuk tanye kabar, atau terus je diam biarkan semuanya terjadi secara kebetulan.

Lagi beberapa hari dh nk mulai Ramadhan. Ade juga niat dlm hati ni nk contact orang2 yang pernah rapat sebelum ni. Lupakan kejadian yg dh berlalu, hantar msg cukup untuk tanye kabar, mcm mudah je kan? Hhmm...



Rasulullah SAW bersabda maksudnya:

"Siapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dilapangkan usianya, hendaklah ia memelihara hubungan silaturrahim"

(Hadith Riwayat Bukhari & Muslim)
~link~





Wednesday, July 20, 2011

241: oversleeping ---------------

OVERSLEEPING

yes, beberape hari (minggu, bulan) ni aku asyik terlebih-lebih tidur. Tidur mcm taknak bangun, bangun bile rase taknak tidur je. ;D Macam biase, bile ade habit yang tak brape sihat ni, aku pn gune la Mr Yahoo/Mr Google untuk tau ape side effects bile melebihkan tidur.. dah bace beberape articles, oohhhoooooooooo.. terus insaf n bertekad nak tidur 7jam je sehari demi kesihatan diri sdiri..



Antara Medical Problems Linked to Oversleeping : diabetes, heart disease, obesity, headaches, back pain, depression and increased risk of death.


ape???? DEATH??


Death
.
Multiple studies have found that people who sleep nine or more hours a night have significantly higher death rates than people sleeping seven to eight hours a night. No specific reason for this correlation has been determined. But researchers found that depression and low socioeconomic status are also associated with longer sleep. They speculate these factors could be related to the observed increase in mortality for people who sleep too much.

Link

p/s: tidur 7-8jam cukup ok!!!



jadi pengapit for my Besty Farah...
(kali ke 3 ni jadi pengapit)

Monday, July 18, 2011

240: hidup itu pilihan ---------

hidup itu pilihan..

pilihan untuk terus hidup, pilihan untuk bangun atau sambung tidur, pilihan untuk makan atau kelaparan, pilihan untuk gosok gigi sebelum tido atau terus tido, pilihan nak pakai lotion atau biar kan kulit kering, pilihan untuk shampoo rambut sekarang atau esok .. Semua yg kite buat tiap2 hari tu adalah pilihan nak buat ke tak nak buat. Penat bile semua bende pn jadi pilihan, tapi mmg tu la name kehidupan. Tapi tak semua pilihan ade kat tgn kite, kadang2 kite kene bergantung dengan org lain yang buat pilihan. Jadi, kene bersabar bile pilihan tu bukan untuk kite pilih..

Bile diri dalam dilema, tak tau nk pilih yang mane satu, mase tu rase mase terbuang sia2. Tapi manusia memang perlukan mase untuk berfikir sebelum buat pilihan.. Arrgghhh.. byk sgt kne fikir.. skrg yang kene fikir..

bile nk balik raye?? tiket mahal ke tak ni?? yeahh raye!!.. hal lain tak payah fikir, semua tak brape penting.. hehee~ lagi satu, baju raye dh siap ke x?? hohoooo..ni paling bahaye ni kl baju raye tak sempat siap. hihiii.. pilihan nk jahit manik ke tak kat baju raye?? ahakss~

p/s: harap2 blh puase penuh sebulan nnt Ramadhan.. (blh berharap je la..hahaa)

Saturday, July 16, 2011

239; Honey & Lime




my new favorite drink

Honey & Lime juice

Ingredients
1 cup water
1 tsp honey
1/2 tsp lime juice
Directions
Mix hot water with honey and lime juice, stir and drink.


Lime juice is a very rich source of vitamin C which helps in boosting the imunity and is a “Liver Detoxifier” while “Honey” is a better form of sugar, which provides many Vitamins & Minerals and is an energy booster. which keeps us active throughout by enhancing our work performance therby resulting in calorie burn.

Start your day with lime juice with warm water and a teaspoon of honey in it and see how you move through your day charged well.



A cleansing, refreshing, zesty way to start your day



link
link
link
link

Prescription Herbal Acne tackle


There is nothing wrong, you try to use natural ingredients to overcome the acne on the face by eliminating the causes of the appearance of acne. For example, using a mask of honey and lime juice.

In the honey, there is a useful antiseptic substances to kill bacteria that exist on the face can cause acne increasingly inflamed. Meanwhile, lemon juice can reduce the oil on the face so as to prevent dirt stuck to the face.

Here are the steps to create a mask of lemon juice:

* Take a lime and squeeze the water as much as 1 teaspoon.
* Mix the lime juice had been with 1 teaspoon honey.
* Spread on face and let stand for 30 minutes.
* Rinse with cold water.

Do it regularly, acne can go from your face.

http://www.mazziottimedia.com/honey-lime-herbal-recipes-overcome-acne.html

Thursday, July 14, 2011

238: mencintaimu -------------------

Kris Dayanti - Mencintaimu



video
link~

Mencintaimu...
Seumur hidupku
Selamanya...
Setia menanti
Walau di hati saja...
Seluruh hidupku
Selamanya...
Kau tetap milikku

Reff:
Hanya satu yang tak mungkin kembali
Hanya satu yang tak pernah terjadi
Sgalanya...
Teramat berarti di hatiku
Selamanya...

Mencintaimu...
Seumur hidupku
Selamanya...
Kau tetap milikku

link~



Teringat kat lagu Kris Dayanti ni sbb nyanyi ngan Lika mase karoke baru ni.. Best kan lagu lame cmni.. ;)


Lately, mmg suke sgt lepak tgk tv/movie.. pastu bile tgk scene yg romantic+sweet, slalu terfikir.. wujud ke lelaki yg camni kat dunia nyata??? hohooo~

  1. lelaki selalu bukak pintu kereta unt perempuan
  2. lelaki masak untuk celebrates special event
  3. lelaki tulis love letters sampai berlembar2
  4. lelaki propose/jerit ckp suke di tempat umum khalayak ramai
  5. lelaki kaye hensem jatuh cinta kat perempuan comot miskin

p/s: smalam mimpi sweet sgt2..hrp2 mlm ni pn mimpi best! ;D


237: sleeping beauty syndrome

Nak update blog, tp tatau nk tulis ape. Betul2 takde idea or byk sgt idea? hahaa.. mane2 je la. Sekarang ni tgh dlm mode nk terime kenyataan yg terpakse diterime. Hasil dari depress dan stress, habis la bilik ni jadi spa.. Macam biasa, bukak salon sendiri buat creambath rambut, body scrub, buff kuku tgn dan kaki sampai berkilat mcm pakai nail polish.. ;D

Skrg aku cume pegi clinical kat hospital hari isnin n selase saje, Selain hari tu lepak kat umah.. (owh, hidup sgt bosan). Sebab terlalu bosan, sedih, stress, nak bukak fb update status pn malas. Kalau update status kat twitter rajin la skit..

Akibat dari kekurangan pekerjaan yg aku rajin nk buat, mase lapang aku isi ngan tido (dh tolak ngan mase makan, masak, kemas blk, tgk korean drama, tgk tv, tgk movie).. Tadi mse tgk tv, baru tau rupenye mmg wujud Sleeping Beauty Syndrome.. hihiii.. Pastu teringat la yg sejak sekolah menengah, org panggil aku Sleeping beauty sbb hobi tidoo.. sampai kat Indonesia ni pn ade kwn2 Indonesian yg panggil sleeping beauty..Bile dh tido, susah nk bangun.. hahaa~

Jom kite check kat wikipedia~ link

Kleine-Levin Syndrome or KLS (also known as Sleeping Beauty Syndrome) is a neurological disorder characterized by recurring periods of excessive amounts of sleep and altered behavior. At the onset of an episode the patient becomes drowsy and sleeps for most of the day and night (hypersomnolence), waking only to eat or go to the bathroom. When awake, the patient’s whole demeanor is changed, often appearing “spacey” or childlike[citation needed]. They also experience confusion, disorientation, complete lack of energy (lethargy), and lack of emotions (apathy). Individuals are not able to attend school or work or care for themselves. Most are bedridden, tired, and uncommunicative even when awake.

Louisa Ball is a normal 15-year-old girl in every way but one: She sleeps for days at a time and cannot be woken. Louisa suffers from Kleine-Levin Syndrome (aka Sleeping Beauty Sickness), a disease with no cure that clears up after 8-12 years of suffering from it. Her longest "nap" has lasted 13 days, and there's nothing doctors can do to stop it.


p/s: hmmm.. parah kut kl kene syndrome ni.. hohooo~

Tuesday, July 12, 2011

237: Everything Happens For A Reason

Everything Happens For A Reason

Sunday, March 26, 2006;

http://webville.blogspot.com



Sometimes people come into your life and you know right away that they were meant to be there...to serve some sort of purpose, teach you a lesson or help figure out who you are or who you want to become. You never know who these people may be but you lock eyes with them, you know that very moment that they will affect your life in some profound way.



And sometimes things happen to you at the time that may seem horrible,
painful and unfair, but in reflection you realize that without overcoming those obstacles you would never realize your potential, strength, will power or heart.


Everything happens for a reason. Nothing happens by chance or by means of luck. Illness, love, lost moments of true greatness and sheer stupidity all occur to test limits of your soul.


Without these small tests, life would be like a smoothly paved, straight, flat road to nowhere safe and comfortable but dull and utterly pointless.

The people you meet affect your life. The successes and downfalls that you experience can create whom you are, and the bad experiences can be learned from. In fact they are probably the most poignant and important ones. If someone hurts you, betrays you or breaks your heart, forgive them because they have helped you learn about trust and the importance of being cautious to whom you open your heart.


If someone loves you, love them back unconditionally, not only because they love you, but also because they are teaching you to love and open your heart and eyes to little things. Make every day count. Appreciate everything that you possibly can, for you may never experience it again.

Talk to people whom you have never talked to before, and actually listen. Let yourself fall in love, break free and set your sights high. Hold your head up because you have every right to.

Tell yourself you are a great individual and believe in yourself, for if you don't believe in yourself, no one else will believe in you. Create you own life and then go out and live it.


Sunday, July 10, 2011

236: Centerpiece ---------------


Simple Wedding Centerpiece Ideas

Dah lame tak buat post psl wedding. Jom tgk idea for table centerpiece..
Bende2 cmni hanya untuk penyeri majlis je. Kalau ade bajet lebih, boleh la buat grand kn, tp kl takde bajet bleh buat yg simple2 je. Bagi aku bende ni bleh tambah seri kat majlis, so kire wajib ade!! hehehee~


Ni antara fav aku, gelas cmni comfirm mmg ade kat umah.
Letak lilin n buat cover ngan kertas pembalut.. yeahhh..

Yang ni antara idea yg simple. Campur bunga dan daun, letak air dlm bekas, Siap!!

Same je ngan yg atas, tp bunge tu ikat dlu dgn ribbon..
Suke la campur2 bunge cmni ;D


Ape yg lain dgn yg ni?? gune paper bag!!!
comel sgt!


Ade tin yg comel2??
Boleh buat cmni. :)


Tak payah gune bunge,
gune batu2 warne-warni pn menarik jugee!

nk cake comel cmni.. ;)


Saturday, July 9, 2011

234 : afgan; panah asmara ------------

weekend mane blh stress, rugi kl stress mase weekend cmni (ckp blh la, hohoo).. Oleh kerane itu, kite lupekan psl bende2 yg blh buat otak ni jadi tepu. Relax2 dlu..hohooo.. skrg mood makan cookies + susu chocolate (sedapppnyeee!!).. rindu la kat chipsmore, kat Indonesia ni tak wujud chipsmore. Yg mirip2 chipsmore ade la, cookies "good time".



Sempena weekend, layan lagu Afgan ni sampai muntah!~ ;D


AFGAN

PANAH ASMARA


video


Afgan – Panah Asmara

Berdebar rasa di dada setiap kau tatap mataku
Apakah arti pandangan itu menunjukkan hasratmu
Sungguh aku telah tergoda saat kau dekat denganku
Hanya kau yang membuatku begini
Melepas panah asmara

Reff:
Sudah katakan cinta sudah kubilang sayang
Namun kau hanya diam tersenyum kepadaku
Kau buat aku bimbang kau buat aku gelisah
Ingin rasanya kau jadi milikku

Ku akan setia menunggu satu kata yang terucap
Dari isi hati sanubarimu yang membuatku bahagia

Sungguh aku telah tergoda saat kau dekat denganku
Hanya kau yang membuatku begini
Melepas panah asmara

Back to Reff:

Panah asmara panah asmara panah asmara

Back to Reff:

Kau buat aku bimbang kau buat aku gelisah
Ingin rasanya kau jadi milikku
Kau buat aku bimbang kau buat aku gelisah
Ingin rasanya kau jadi milikku
Panah asmara panah asmara panah asmara

Friday, July 8, 2011

233: having a coke with you -----

baru lepas tgk movie Beastly (2011)..


HAVING A COKE WITH YOU

—Frank O'Hara

is even more fun than going to San Sebastian, Irún, Hendaye, Biarritz, Bayonne
or being sick to my stomach on the Travesera de Gracia in Barcelona
partly because in your orange shirt you look like a better happier St. Sebastian
partly because of my love for you, partly because of your love for yoghurt
partly because of the fluorescent orange tulips around the birches
partly because of the secrecy our smiles take on before people and statuary
it is hard to believe when I'm with you that there can be anything as still
as solemn as unpleasantly definitive as statuary when right in front of it
in the warm New York 4 o'clock light we are drifting back and forth
between each other like a tree breathing through its spectacles

and the portrait show seems to have no faces in it at all, just paint
you suddenly wonder why in the world anyone ever did them

I look
at you and I would rather look at you than all the portraits in the world
except possibly for the Polish Rider occasionally and anyway it's in the Frick
which thank heavens you haven't gone to yet so we can go together the first time
and the fact that you move so beautifully more or less takes care of Futurism
just as at home I never think of the Nude Descending a Staircase or
at a rehearsal a single drawing of Leonardo or Michelangelo that used to wow me
and what good does all the research of the Impressionists do them
when they never got the right person to stand near the tree when the sun sank
or for that matter Marino Marini when he didn't pick the rider as carefully
as the horse

it seems they were all cheated of some marvelous experience
which is not going to go wasted on me which is why I am telling you about it

—Frank O'Hara
link~

Wednesday, July 6, 2011

232: a guy & a girl ----------


kakak (my lovely cousin)!!
sy curi dr tumbler awk! ;D
love it!

click here "wanie besh"

231 : pepsodent whitening ---------



mode: stress tahap nk depress..



Tadi temankan housemate aku Didi gi Indomaret (mcm 7e kat Msia). Punye la blur tgk brg2, so aku pn ambik ubat gigi pepsodent whitening. Sejak study kat Indonesia ni, blh ckp tiap2 hari minum Teh. Semua jenis teh pn aku suke. Pagi ptg siang mlm mesti nk minum Teh. Walaupn kl tgk2, sbenanye takde la kuning sgt gigi ni. Kl gigi dentist pn kuning, mau nye kene gelak ngan patient..hehheee~

Jom gune ubat gigi Pepsodent whitening ni untuk 2 minggu, n tgk hasil nya!! ;D



rasenye pepsodent ni pn ade kat Msia..



Sebelum tu kite kene ukur dulu warne gigi dengan Kartu Pengukur Warne gigi.. Kartu ni ade kat blakang kotak, gunting je n letak kat gigi!!


kl tgk2, warne gigi skrg kat number 3 (6 July 2011). Kite tgk lagi 2minggu (20 July 2011) k..


p/s; byk doa+zikir+sabar... Semoga semua urusan dipermudahkan..
Be strong+have Faith!



Tuesday, July 5, 2011

230 : stress again -----------------

headache
stress
migraine
depress
headache
stress................................................................................................

minggu ni minggu paling stress, tiap2 hri blk dr clinic rase nk pengsan.. nasib baik bile blk rumah mmg dh takde tanggung jawab lain.. kl btol2 pengsan pn mmg tak jd masalah, tak ganggu sape2..

Sabar
byk2 selawat
sabar
byk2 bersyukur
sabar
byk2 Doa

“Rabbi Yassir wala tu-‘assir. Rabbi tham-mim bil hayr. Rabbi zidni ‘ilman war-zuqni fahman.”

“O my Lord, make things easier for me, do not make things difficult for me. O My Lord, let my affairs end with goodness. O my Lord, increase my knowledge and grant me understanding.”


p/s: everyday minum byk mineral water...

Saturday, July 2, 2011

229: ---- contract ------



I hereby agree to these conditions especially the last one..



link

Friday, July 1, 2011

228 : July ------------

!!!!!!!!!!!JULY !!!!!!!!!!!!!

Excited ngan bulan baru!!!
Cepat kan mase berlalu, tau2 dh bulan 7, dh nak habis pn tahun 2011. Bile check balik list bende yg nk buat untuk 2011,(derma darah, bake a cake, blog)..Aku blum derma darah!!! mmg lupe la psl dh niat nk derma darah ni, huhuu ~Ni semua sbb asyik fikir psl diri sdiri je, sampai lupe psl nk derma darah kat org lain. Kene cari mase yg sesuai ni unt derma darah. Tapi sbelum tu kene check darah dlu la kan. Yg paling penting kolestrol ape kabar??hehehhehe~ Sekarang pn asyik2 lupe makan oats. Haiiyyyooo, ape nk jadi ngan diri sdiri ni...
Sebelum nasi jadi bubur, baik smangat balik untuk jd yg terbaik!!

Harap2 bulan July ni, kite akan dijauhkan dari dugaan dan malapetaka..

Sepanjang 6bulan untuk tahun 2011, dh byk sgt2 bende yg jadi. Bende2 yg tak pernah terfikir akan jadi, pn boleh jadi. TUHAN mmg Maha Berkuasa dan Maha Penyayang. Ape yg Dia bagi kat kite atau ambik balik dari kite, semua tu mesti yang terbaik untuk kite. Bersyukur dengan semuanya dan tetap terus berdoa semoga diberikan yang lebih baik. Jangan Berputus Asa!!

Jom buat list untuk bende2 yg nk buat sepanjang bulan JULY!!
(at least ade niat nk buat.. hihii)

1. Solat awal waktu+ puase sunat 10hari
(yg 2 ni mmg wajib top of list setiap bulan, kne kasi star* kat calendar hari ape nk puase)

2. makan oats setiap hari!!
(unt 1st July, dh makan td!! ;))

3. minum air putih 1Liter/ hari
(kl air manis esp tea laju je minum habis 1 botol, kl mineral water mmg liat!!)




ok, dah cukup.. kl byk sgt nnt satu pn tak buat..
akhir bulan ni check kolestrol ye..
untuk derma darah, buat after raye kat Msia ok!!



p/s: everyday wajib senyum.. hehehhe~


Tuesday, June 28, 2011

227 : Korean again -------------

hahahahhaa.. sambung gelak kat blog..hihihihi.. mlm ni ade bende best jd antara aku, hann & kakak!! heheheheh.. dh sejam kut duk gelak2 sorg2 depan laptop, smbil reply komen hann kat fb + ber whatsApp ngan kakak. tQ sepupu2 ku yg comel lotey. sy gelak sampai nk guling2 (nasib baik dh mop lantai) ;D love u!!
Lately aku layan 2 drama korea.. Biasanya aku mmg tak layan drama yg tgh on air, tp sbb asyik rse tatau nk buat ape (walaupn byk keje sbenanye), aku layan je la.. tak rugi pn layan drama korea ni, selain dpt cuci mate tgk org hensem (super hensem), smangat skit nk exercise + diet bile tgk awek2 korea yg cun gile (dh tau diorg wajib dh buat plastik surgery), lepas tu otak pn fikir mcm2 mse tgk crite tu.. rase mcm byk plak kaitan kisah hidup ngn drama tu (berangan!!)..hahahahahhaahah


CITY HUNTER



Status: Currently Airing
Genres: romance, action, comedy

Description: 'City Hunter’ is an original script based on the world-famous novel by Japan’s Tsukasa Hojo. Since it became public that Korea would be the first remake of this story into a drama, ‘City Hunter’ has been receiving worldwide attention. Kim Nana is former judo athlete who works as the bodyguard at Blue House (Korean president office). She involves in love triangle with Lee Yoon Sung (Lee Min Ho) , Blue House’s officer for national communication team and Kim Yoong Su, a prosecutor.


Sebab Utama tgk drama ni adalah.... LEE MIN HO sgt hensem!!!!!!!! tgk die senyum je *cair*pengsan* haahhaha.. skrg city hunter ni bru sampai episode 10..




LIE TO ME


Status: Currently Airing

Genres: romance, comedy

Description: Gong Ah Jung gets entangled in a web of lies when she mistakenly lies that she’s married to Hyun Ki Joon, an elite CEO from an affluent family. Their relationship is further complicated when Ki Joon’s ex-fiancée and a close friend of his brother’s, Oh Yoon Joo, reappears in his life.

Sebab utama aku tgk drama ni.. aku pn tatau.hehheeh. Tapi aku minat girl ni (Yoon Eun Hye) sbb die sweet + comel lotey sgt2 (mmg dh byk drama best yg die jd heroin)!! kl hero cite ni, aku biase2 je.. hihii~ drama ni dh sampai episode 15..


aku tgk online kat cni..

http://www.kimchidramas.net/


Monday, June 27, 2011

226 : mirror & teeth ----------------



just look at the mirror and smile,
everything will be fine..

Happiness is: Looking in a mirror and liking what you see


I feel that it is healthier to look out at the world through a window than through a mirror. Otherwise, all you see is yourself and whatever is behind you.
Bill Withers



magic mirror on the wall, who is the dumbest in the world?? hihihihi.. kl btol2 ade magic mirror yg bleh bercakap mesti best..hmm.. berangan2. Cantik kn cermin2 kat atas tu, semua pn favourite! suke la ade cermin kat mane2. kl blh nk ade cermin yg same besar ngan dinding, baru puas hati.. skali pandang nampak semua ape yg cacat. hahaa~

Mase sekolah rendah, pernah jumpe dentist..dentist tu pesan, kl nk pastikan gigi bersih, gosok gigi depan cermin. Since hri tu, mmg tiap2 kali gosok gigi, aku akan gosok depan cermin. Mule la mintak ngn parents nk cermin besar dlm toilet. Sampai skarang, kl takde cermin mase gosok gigi, akan rase kekok sgt2.

Tips ni mmg berkesan, sbb bile tgk cermin mase gosok gigi, baru la nampak gigi sebelah mane yg belum kite gosok. Biasenye gigi yg belakang2 tu org jarang gosok btol2.

Tips untuk kali ni, gosok gigi depan cermin..pastikan korg gosok semua permukaan gigi
& gosok gigi selame +- 2 minit..




links:
one
two
three

Thursday, June 23, 2011

225: vitamin C ---------


Vitamin C, also known as ascorbic acid, is necessary for the growth, development and repair of all body tissues. It's involved in many body functions, including formation of collagen, absorption of iron, the immune system, wound healing, and the maintenance of cartilage, bones, and teeth.


~link~



vitamin C
may offer health benefits in these areas:
~link~

1. Stress. "A recent meta-analysis showed vitamin C was beneficial to individuals whose immune system was weakened due to stress -- a condition which is very common in our society," says Moyad. And, he adds, "because vitamin C is one of the nutrients sensitive to stress, and [is] the first nutrient to be depleted in alcoholics, smokers, and obese individuals, it makes it an ideal marker for overall health."

2. Colds. When it comes to the common cold, vitamin C may not be a cure. But some studies show that it may help prevent more serious complications. "There is good evidence taking vitamin C for colds and flu can reduce the risk of developing further complications, such as pneumonia and lung infections," says Moyad.

3. Stroke. Although research has been conflicting, one study in the American Journal of Clinical Nutrition found that those with the highest concentrations of vitamin C in their blood were associated with 42% lower stroke risk than those with the lowest concentrations. The reasons for this are not completely clear. But what is clear is that people who eat plenty of fruits and vegetables have higher blood levels of vitamin C.

"People who consume more fruit and vegetables will not only have higher [blood] levels of vitamin C, but higher intake of other nutrients potentially beneficial to health, such as fiber and other vitamins and minerals," study researcher Phyo K. Myint said in an email interview.

4. Skin Aging. Vitamin C affects cells on the inside and outside of the body. A study published in the American Journal of Clinical Nutrition examined links between nutrient intakes and skin aging in 4,025 women aged 40-74. It found that higher vitamin C intakes were associated with a lower likelihood of a wrinkled appearance, dryness of the skin, and a better skin-aging appearance.

Other studies have suggested that vitamin C may also:

  • Improve macular degeneration.
  • Reduce inflammation.
  • Reduce the risk of cancer and cardiovascular disease.


Daily Recommended Amount of Vitamin C ~link~

Daily amount needed for an adult is about 80mg, and an adult can safely take up to 1,000mg. Children should get about 15 mg to 45 mg per day.


the benefits of vitamin C may include protection against immune system deficiencies, cardiovascular disease, prenatal health problems, eye disease, and even skin wrinkling.


here are all the foods and beverages you'd need to consume to reach 500 milligrams (mg):
  • Cantaloupe, 1 cup (8 ounces): 59mg
  • Orange juice, 1 cup: 97mg
  • Broccoli, cooked, 1 cup: 74mg
  • Red cabbage, 1/2 cup: 40mg
  • Green pepper, 1/2 cup, 60mg
  • Red pepper, 1/2 cup, 95mg
  • Kiwi, 1 medium: 70mg
  • Tomato juice, 1 cup: 45mg.

Wednesday, June 22, 2011

224: hair braids ----------------


hair braids


i can braid my own hair!!

hehehehe..hri ni pagi2 bile nk bersiap gi clinic/hospital/rumah sakit gigi dan mulut Prof. Soedomo (RSGM).. dh siap keringkan rambut, aku cuba jalin/braid/kepang rambut sdiri depan cermin, ni bukan sebarang braid, ni yg dari atas kepala dan hasilnya........... berhasil!! berjaye!! yes, i did it by myself!! hahhahaha..

pastu sepanjang hari nk senyum sorg2, terpakse la senyum sorg2 kn sebab bukan org lain blh tgk pn, rambut dah cover ngan tudung kut..hehehheheh~ pape pn, yg penting diri sdiri puas hati! yeaayy!! dh 26 tahun bru nk try braids rambut sdiri.. hmmm... ;D


3-Strand Hair Braid


4-Strand Hair Braid

Monday, June 20, 2011

223: FATHER'S DAY --------------------

Father's day

selamat hari ayah,
selamat hari daddy,
selamat hari walid,
selamat hari abi,
selamat hari papa,
selamat hari abah,

selamat hari Bapa!!!


Terima kasih ayah

Sebab dh potongkan kuku dari kecik sampai darjah 6

Sebab ms kecik slalu dukung dr kereta masuk dlm rumah bile tertido dlm kereta

Sebab mse kecik slalu suapkan nasi bile rase malas nk makan sendiri

Sebab setiap tahun beli beg, kasut, baju, lunch box baru mase skolah

Sebab tenangkn diri bile call nangis2 sbb takleh jwb exam

Sebab selalu cakap “boleh” bile diriku ckp “boleh tak kl klong nk…”

Sebab dh besarkan diri ini selame 26tahun

Sebab selalu remind jgn membazir dan kene bersyukur

Sebab tak pernah lupe wish birthday pastu ckp “anak ayah dh besar”

Sebab dah ajar psl nilai2 kehidupan


I LOVE U AYAH!!

U R THE MOST AMAZING GUY IN MY LIFE!!


p/s: mase kat mrsm dlu, slalu borak ngan chepah pastu kiteorg suke ckp : kite nk bf yg sebijik mcm ayah kite!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...