Wednesday, July 20, 2011

241: oversleeping ---------------

OVERSLEEPING

yes, beberape hari (minggu, bulan) ni aku asyik terlebih-lebih tidur. Tidur mcm taknak bangun, bangun bile rase taknak tidur je. ;D Macam biase, bile ade habit yang tak brape sihat ni, aku pn gune la Mr Yahoo/Mr Google untuk tau ape side effects bile melebihkan tidur.. dah bace beberape articles, oohhhoooooooooo.. terus insaf n bertekad nak tidur 7jam je sehari demi kesihatan diri sdiri..



Antara Medical Problems Linked to Oversleeping : diabetes, heart disease, obesity, headaches, back pain, depression and increased risk of death.


ape???? DEATH??


Death
.
Multiple studies have found that people who sleep nine or more hours a night have significantly higher death rates than people sleeping seven to eight hours a night. No specific reason for this correlation has been determined. But researchers found that depression and low socioeconomic status are also associated with longer sleep. They speculate these factors could be related to the observed increase in mortality for people who sleep too much.

Link

p/s: tidur 7-8jam cukup ok!!!



jadi pengapit for my Besty Farah...
(kali ke 3 ni jadi pengapit)

5 comments:

ihsan_huhu said...

kl tido time drive komfem mampus punye

belogkiter said...

selalu pun i terlebih tidur

wafa azman said...

ihsan: haiiyoo tu kes lain la... hahah

belogkiter: tu la, kl takde keje, comfirm terlebih2 tido.hihihi

cikmima said...

hehehe kali ketiga jd pengapit...cayalah....mima xpenah...huhu

wafa azman said...

cikmima: hehehee.. kwn2 kawin mmg asyik jd pengapit je, 4kali naik pelamin jadi pengapit ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...