Friday, March 25, 2011

163: -- bile stress -------

tahap stress..ni yg aku buat bile stress..
korg buat pe kl stress?? huhuu...


1. potong rambut..
ni kl stress tahap max ni. care terbaik la unt hilang stress. bile potong rmbut, muke nmpak lain, gaya pn lain,bleh dpt smangat bru..so takde la asyik duk pk psl bende2 stress ni. bile ingat2 blk, tahun 2010, aku potong rambut 4 kali kut.. so, 2010 adalah tahun paling stress buat mase ni.

2. tido..
rase mcm nk tido+tak nak bangun dh.. tp terpkse bangun jg kn.. bile tido, otak bleh relax skejap, pening pn hilang buat beberape jam...bdn pn rase better bile bangun. bile stress tahap medium, aku tidooooooooooooooooooooooo.. kl nk lagi berkesan, sbelum tido, makan byk2 smpai dh takleh sumbat, pastu muntah kn semua blk..heheh~ mmg cara ni agak psyco, tp lepas tu comfirm jd penat n senang lelap..


3. kemas bilik + mop lantai +cuci toilet
care triple combo ni sgt2 berkesan unt aku bile stress tahap biase2.. sbenanye, ni la antare cara terbaik unt release stress sbb ade byk manfaat..hahaa. tgk semua kemas n bersih,mmg rase tenang..berus lantai toilet tu sampai berkilat, kasi satu toilet penuh dgn buih2..mop lantai plak sampai satu blk wangi..happy!! kl rajin lg, rearrange furniture dlm umah/bilik..ni lg best!

4. window shopping
bile stress, jgn shopping!! sbb sgt2 bahaya bile shopping mse stress! heheh~ so, kite kene kuatkan smangat unt window shopping saje. masuk semua kedai kat mall, pstu, try semua baju yg rase cun, pastu letak balik semua baju tu.. yg penting jgn beli..ingat, jgn beli!! hehee~

5. klua lepak
ajak kwn2 yg happening+best unt lepak.. jgn ajak kwn2 yg emotional, nnt lg stress. cari topik yg best unt borak, sile la borak n gelak kuat2 sampai rase lega..kl bleh, gelak smpai klua air mate k.untuk release stress, xpe kl jd sedikit over acting..hohohoo~

6. pegi bercuti
yeaaahhh! ni paling best ni..tp nk g bercuti, kene ade mase+duit. gi cuti kat tempat yg dekat2 pn dh ok. mate n otak ni mmg kene tgk bende lain bru relax skit. ni duk tgk katil yg same, blk yg same..stress+bosan..huhuuu~

ni laa antare bende2 yg aku buat bile stress..ade org suke masak, g gym, daki gunung, g camping.. tp sbb aku mmg jenis kurang lasak, jd buat je bende2 yg biase ni..hehee~

p/s: hmm..minum cincau yg sejuk atau ice cream magnum yg super sedap pn bleh release stress yg ringan2..bende sejuk2 ni blh buat hati jd sejuk.. (pandai2 je) hahaa~

6 comments:

ihsan_huhu said...

p mesjid duk lame2

Siti Nasuha Suffian Wee said...

huwaa,k.long.. boleh ke makan muntah balik?

wafa azman said...

ihsan: tu pn bleh release stress, tp kl pompuan mcm tak sesuai nk duk lame2 kat masjid..

suha:blh suha..tp jgn ikut, tu tok bagus!! hehee~

tnjta said...

hahahha suha jgn terpengaruh ngn nasihat kak long yg tu. tu ajaran sesat hahaha

Siti Nasuha Suffian Wee said...

bukan ke tu bullimia.. hehe okie okie tak terpengaruh. ;p

wafa azman said...

han: hehehheh~ btol, tu ajaran sesat..heee~

suha: bulimia tu kl dh jd habit.. klong buat ble stress sgt2 tp takleh tido..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...