Friday, March 11, 2011

155: cincau ------



cincau vs keropok lekor

sluurrppp.. sebagai penggila cincau n keropok lekor sejati, mampu telan air liur je la bile fikir spesis makanan n minuman ni. cincau ade la jg kat indonesia ni (walaupn susah nk cari..), kl keropok lekor??jumpe dlm mimpi je la.. mane nk dapat keropok lekor kat bumi Yogjakarta ni!! &%&^%%^ haishh.





cincau.. (wikipedia)
Cincau dibuat dengan merebus rumput atau daun pudina (khususnya Pokok Cincau, Mesona chinensis) bersama-sama kalium karbonat dan kemudiannya mendinginkan cecairnya sehingga menjadi seolah-olah agar-agar.




perlu ke blaja buat kepok leko n cincau ni???


walaupn tatau zaman bile akan try buat keropok lekor, save je la resepi..heh.. mane tau tb2 dapat hidayah nk buat kan.. resepi from wikipedia! link~

Bahan-bahan keropok lekor

  1. 1 kg ikan Parang/Kembong
  2. 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap.
  3. garam secukupnya
  4. 125 ml air
  5. sedikit ketulan air batu

Cara penyediaan

  • Ambil isi ikan, buangkan tulangnya.
  • Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam.
  • Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini.
  • Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal.
  • Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok.
  • Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.



p/s: huhuuu rindu kat keropok lekor.... hiks~


4 comments:

ihsan_huhu said...

wah wah

Cik Puan Syafa said...

adoi laaa tak tahan godaan tgk pepagi ni kepok lekor..
oleh itu,
cik wafa sila amik award yaaa ^__^

tnjta said...

bancauuu! best best bestt :D

wafa azman said...

@ihsan: heh~ sedap weii... ;D

@Puan syafa: tQ so much darling!! dh puan ye skrg... ;D

@hanny: mmg sedappppppp!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...