cincau vs keropok lekor
sluurrppp.. sebagai penggila cincau n keropok lekor sejati, mampu telan air liur je la bile fikir spesis makanan n minuman ni. cincau ade la jg kat indonesia ni (walaupn susah nk cari..), kl keropok lekor??jumpe dlm mimpi je la.. mane nk dapat keropok lekor kat bumi Yogjakarta ni!! &%&^%%^ haishh.
cincau.. (wikipedia)
Cincau dibuat dengan merebus rumput atau daun pudina (khususnya Pokok Cincau, Mesona chinensis) bersama-sama kalium karbonat dan kemudiannya mendinginkan cecairnya sehingga menjadi seolah-olah agar-agar.
perlu ke blaja buat kepok leko n cincau ni???
walaupn tatau zaman bile akan try buat keropok lekor, save je la resepi..heh.. mane tau tb2 dapat hidayah nk buat kan.. resepi from wikipedia! link~
Bahan-bahan keropok lekor
- 1 kg ikan Parang/Kembong
- 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap.
- garam secukupnya
- 125 ml air
- sedikit ketulan air batu
Cara penyediaan
- Ambil isi ikan, buangkan tulangnya.
- Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam.
- Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini.
- Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal.
- Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok.
- Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
4 comments:
wah wah
adoi laaa tak tahan godaan tgk pepagi ni kepok lekor..
oleh itu,
cik wafa sila amik award yaaa ^__^
bancauuu! best best bestt :D
@ihsan: heh~ sedap weii... ;D
@Puan syafa: tQ so much darling!! dh puan ye skrg... ;D
@hanny: mmg sedappppppp!!!!
Post a Comment